10/11/12

Λεβητες Πελλετ - Μερη του συστηματος

Από ποιά μέρη αποτελείται ένα σύστημα θέρμανσης λέβητα πέλλετ

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Η χρήση δοχείου αδρανείας στο σύστημα θέρμανσης με λέβητες πέλλετ είναι άκρως απαραίτητο στοιχείο για ακόμα περισσότερη οικονομία καυσίμου. 


Σε γενικές γραμμές οι λέβητες πέλλετ έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από τους γνωστούς σε όλους μας λέβητες πετρελαίου. Κατά τα άλλα, αποτελούνται και αυτοί από 5 βασικά μέρη, τα εξής:

1. Δεξαμενή 

Ο χώρος αποθήκευσης του καυσίμου pellet. Σε κάποιους (μικρότερους) λέβητες, η δεξαμενή είναι ενσωματωμένη στον λέβητα, ενώ σε κάποιους μεγαλύτερους η δεξαμενή αποθήκευσης βρίσκεται κάπου κοντά και επικοινωνεί με τον καυστήρα μέσω ενός σωλήνα με ατέρμονα κοχλία, ο οποίος προωθεί το πέλλετ στον χώρο καύσης. Στο σύστημα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες εμποδίζουν την υποχώρηση της φωτιάς από τον χώρο καύσης προς τον χώρο αποθήκευσης.

2. Χώρος Καύσης
Ο χώρος καύσης (λέβητας) είναι ο χώρος όπου γίνεται η καύση του πέλλετ. Το άναμμα, γίνεται είτε με χρήση blower θερμού αέρα (όταν είναι αυτόματο ) είτε με μία απλή ηλεκτρική αντίσταση και στη συνέχεια με τη βοήθεια αέρα που προωθείται από ανεμιστήρα, συντηρείται και δυναμώνει η φλόγα στον θάλαμο καύσης.

3. Χώρος ανταλλαγής θερμότητας
Ο χώρος αυτός είναι ουσιαστικά ο χώρος (διαδρομή) από όπου περνούν τα καυσαέρια που κατευθύνονται προς την καμινάδα και ο οποίος περιλαμβάνει σωληνώσεις (υδραυλούς) από όπου περνάει το νερό του λέβητα που μεταφέρεται στα σώματα του καλοριφέρ. Η διαδρομή αυτή είναι λιγότερο ή περισσότερο πολύπλοκη ανάλογα με τον σχεδιασμό του λέβητα και είναι σχεδιασμένη έτσι, ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση της θερμότητας των καυσαερίων από το νερό. Όσο μεγαλύτερη απορρόφηση θερμότητας επιτυγχάνεται, τόσο πιό μεγάλη γίνεται η απόδοση του λέβητα.

4. Καπνοδόχος
Η καπνοδόχος είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία του συστήματος. Μία σωστή καπνοδόχος βοηθά την σωστή λειτουργία του λέβητα και είναι κάτι που πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε όλες τις εγκαταστάσεις. Κάθε λέβητας έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την καπνοδόχο που δίνονται από τον κατασκευαστή. Οι προδιαγραφές αυτές πρέπει να ακολουθούνται πιστά από τον εγκαταστάτη.

5. Κεντρική Μονάδα Ελέγχου PLC (Programmable Logic Controller)
Όλες ο λειτουργίες και τα μέρη του λέβητα πέλλετ προγραμματίζονται ελέγχονται και από την Μονάδα Ελέγχου PLC που υπάρχει επάνω του. Αυτή η μονάδα χρησιμοποιεί μία σειρά από αισθητήρες ώστε να προσαρμόσει την λογική καύση και λειτουργία του λέβητα ανάλογα με την ζήτηση θερμότητας. Η Μονάδα Ελέγχου PLC είναι πολύ σημαντικό στοιχείο του λέβητα. Μία εξελιγμένη Μονάδα Ελέγχου προσφέρει μεγάλη οικονομία καυσίμου. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να προμηθευτούμε μία Μονάδα Ελέγχου τελευταίας τεχνολογίας.

6. Δοχείο Αδρανείας (προαιρετικό αλλά άκρως απαραίτητο)

Το δοχείο αδράνειας (buffer tank) είναι ουσιαστικά ένας χώρος αποθήκευσης ζεστού νερού. Συνδέεται υδραυλικά με τον λέβητα και το κύκλωμα του νερού που κυκλοφορεί στα σώματα του καλοριφέρ. Στο δοχείο αδράνειας αποθηκεύεται η πλεονάζουσα ποσότητα ζεστού νερού που παράγει ο λέβητας. Λόγω της πολύ καλής θερμομόνωσης (πολυουρεθάνη πάχους 70mm), το δοχείο αδρανείας διατηρεί για πολύ χρόνο το ζεστό νερό (απώλεια 2° C στις 8 ώρες). Αυτό το ζεστό νερό που αποθηκεύτηκε, θα χρησιμοποιηθεί αργότερα από τον κυκλοφορητή που θα το στείλει στα σώματα του καλοριφέρ, χωρίς να χρειάζεται να ανάψει ο καυστήρας. Έτσι επιτυγχάνουμε ακόμα μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και ώρες λειτουργίας του λέβητα.
Μπορείτε να εγκαταστήσετε και δοχείο αδρανείας τύπου ΤΙΤ - δοχείο εντός δοχείου (tank in tank) και να εξασφαλίσετε έτσι και ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ) δωρεάν, χωρίς να χρειάζεστε πιά τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα. 



Δοχεία Αδρανείας
ΔΟΧΕΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ASSOS BOILERS

Η Assos Boilers είναι μία υπερσύγχρονη βιομηχανική μονάδα που παράγει δοχεία αδράνειας, υψηλής τεχνολογίας, με διεθνή πιστοποιητικά ποιότητας και ασφάλειας. Επίσης παράγει προϊόντα ηλιακής ενέργειας (μπόιλερ, ηλιακοι θερμοσιφωνες, ηλιακοι συλλέκτες).
 

Επικοινωνείστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δοχεία αδρανείας. Θα χαρούμε ιδιαίτερα να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας και να σας βοηθήσουμε στην εγκατάσταση του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου