8/11/12

Λεβητες Πελλετ για Οικονομικη Θερμανση

Λεβητες Πελλετ με Δοχειο Αδρανειας – Η λυση για οικονομικη θερμανση

Πριν προβείτε στην αγορά και εγκατάσταση ενός συστήματος θέρμανσης, ειδικά αν πρόκειται για λέβητες πέλλετ, ξυλολέβητες ή ενεργειακά τζάκια, διαβάστε προσεκτικά το κείμενο που ακολουθεί. Θα σας βοηθήσει σημαντικά στην επιλογή σας και θα επιλέξετε την πιό οικονομική λύση για την θέρμανση του σπιτιού σας.

Το Δοχείο Αδρανείας (BUFFER TANK), είναι απαραίτητο στοιχείο για το σύστημα θέρμανσης

Λέβητας Πέλλετ με Δοχείο Αδρανείας

Η σημασία μίας σωστής μελέτης και υπολογισμών για ένα σύστημα θέρμανσης

Πριν καταλήξουμε σε ένα σύστημα θέρμανσης, επιβάλλονται οι εξής ενέργειες:
  • σωστή διαστασιολόγηση 
  • σωστή επιλογή υλικών 
  • επιλογή έμπειρου εγκαταστάτη
  • επιλογή έμπειρου μελετητή-μηχανικού
Η ενδελεχής μελέτη θα προδιαγράψει τις ανάγκες του κτιρίου, θα υπολογίσει τις πιθανές απώλειες θερμότητας και βάσει αυτής θα επιλεγούν τα καλύτερα υλικά με τις σωστές προδιαγραφές.
Η μελέτη αυτή θα μας δώσει μία εικόνα του πόσο θα κοστίσει μια εγκατάσταση θέρμανσης, είτε πρόκειται για νέα εγκατάσταση, είτε για αντικατάσταση υπάρχουσας. Επίσης θα μας δώσει και ένα μέγεθος κόστους λειτουργίας.
Ειδικά στις μέρες μας, με την οικονομική κρίση να έχει επηρεάσει το σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού, το πιο σημαντικό είναι μια εγκατάσταση θέρμανσης που θα σχεδιαστεί για πολλά χρόνια, να λειτουργεί χωρίς προβλήματα και κυρίως οικονομικά. Το πετρέλαιο πλέον έχει καταστεί ασύμφορο, το ίδιο και το φυσικό αέριο που ακολουθεί τις αυξητικές τιμές του πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στραφούμε σε πιό οικονομικά καύσιμα (όπως πέλλετ, βιομάζα, ξύλα), ηλιακή ενέργεια ή συνδυασμό των παραπάνω. Σε οποιοδήποτε τύπο λέβητα καταλήξουμε (λέβητα πέλλετ, ξυλολέβητα, ενεργειακό τζάκι ή αντλία θερμότητας), καθώς επίσης σε οποιοδήποτε προϊόν ηλιακής θέρμανσης (ηλιακό θερμοσίφωνα ή ηλιακό μπόιλερ), το σωστό δοχείο αδρανείας που θα συνδεθεί στο σύστημα θερμότητας, παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.

Συνδέσεις Λέβητα και Δοχείου Αδρανείας

Τι είναι το δοχείο αδρανείας
Το δοχείο αδρανείας ή μπάφερ (buffer tank), είναι μία δεξαμενή αποθήκευσης νερού, με πολύ καλή θερμομόνωση, η οποία συνδέεται στο κύκλωμα θέρμανσης και περιέχει νερό (το ίδιο νερό που κυκλοφορεί στο κύκλωμα του λέβητα και των σωμάτων του καλοριφέρ, στα fan-coil ή στις σωληνώσεις της ενδοδαπέδιας θέρμανσης). Μπορεί να συνδεθεί έως και με τρεις πηγές θερμότητας. Λόγω της ισχυρής θερμομόνωσης, το δοχείο αδρανείας διατηρεί για πολύ χρόνο το ζεστό νερό (απώλεια 2° C στις 8 ώρες). Το δοχείο αδρανείας, ως χώρος αποθήκευσης νερού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για αποθήκευση ψυχρού νερού (ψύξη, κλιματισμός), είτε για αποθήκευση ζεστού νερού θέρμανσης. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μια εγκατάστασης θέρμανσης, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται λέβητες pellet, ξύλου, κλπ. (θα εξηγήσουμε πιό κατω τους λόγους).

Δοχεία Αδρανείας

Ρόλος του δοχείου αδρανείας
Είναι ουσιαστικά το σημείο που συναντώνται οι σωληνώσεις από πολλές διαφορετικές πηγές θερμότητας, όπως, καυστήρας πέλλετ, ξυλολέβητας, λέβητας πυρόλυσης ξύλου, τζάκι, λέβητας πετρελαίου ή φυσικού αερίου, αντλία θερμότητας, ηλιακοί συλλέκτες κ.α. Το δοχείο αδρανείας έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται όλες αυτές τις διαφορετικές πηγές θερμότητας και να τροφοδοτεί με ζεστό νερό όποιο κύκλωμα χρειάζεται θερμική ενέργεια
Πως λειτουργεί το όλο σύστημα:
Μια πηγή θερμότητας, όπως π.χ ένας λέβητας πέλλετ, ή πετρελαίου, ή αντλία θερμότητας, κλπ, παρέχει με την λειτουργία της θερμότητα την οποία διαμοιράζει στον χώρο μέσω του κυκλοφορητή, προσφέροντας θερμική άνεση κατά την χειμερινή περίοδο και δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.
Για να διατηρούνται οι συνθήκες αυτές σταθερές, για παράδειγμα 22°C κατά τη διάρκεια της ημέρας και 17°C κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα πρέπει η θερμότητα που χάνεται σε ένα χώρο (λόγω φυσικών απωλειών), να αναπληρώνεται από κάποια πηγή θερμότητας, έτσι ώστε η θερμοκρασία να διατηρείται σταθερή.
Κατά την διάρκεια λειτουργίας του λέβητα, όταν η θερμοκρασία του χώρου φτάσει στο επιθυμητό σημείο (π.χ. 22°C), τότε ο αισθητήρας δίνει εντολή και σταματάει η λειτουργία του καυστήρα, δηλαδή σταματάει η καύση. Σταματώντας η καύση, ειδικά σε λέβητες πέλλετ, σε ξυλολέβητες ή σε τζάκια, η φωτιά συνεχίζει να παράγει θερμότητα, ασχέτως αν η ζήτηση έχει καλυφθεί. Εδώ ακριβώς απαιτείται η ύπαρξη του δοχείου αδρανείας, όπου θα αποθηκευθεί η πλεονάζουσα ποσότητα ζεστού νερού. Το δοχείο αδρανείας δηλαδή, λειτουργεί και ως ασφαλιστική μονάδα κατά της υπερθέρμανσης του λέβητα.
Εκτός όμως από αυτό, ταυτόχρονα γίνεται και οικονομία καθότι το ζεστό νερό που αποθηκεύτηκε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα από τον κυκλοφορητή, χωρίς να χρειάζεται να ανάψει ο καυστήρας ή το τζάκι. Ειδικά τις νυχτερινές ώρες, που η τροφοδοσία σε ξύλο ή σε pellet, αν γίνεται χειροκίνητα, είναι πρακτικώς αδύνατη λόγω ύπνου, η αποθήκευση νερού υψηλής θερμοκρασίας στο δοχείο αδρανείας από πριν, μεταφέρεται στον χώρο κρατώντας τον ζεστό καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας.
Βάσει των όσων αναλύσαμε πιό πάνω, το δοχείο αδρανείας εξυπηρετεί, δύο βασικές λειτουργίες
1. δρα ως δοχείο αδρανείας μεταξύ της πηγής θερμότητας και των σωμάτων του καλοριφέρ, εξισορροπώντας την προσφορά θερμότητας με την ζήτηση θερμότητας
2. δρα ως αποθηκευτικό θερμοδοχείο μεταξύ της πηγής θερμότητας και των σωμάτων του καλοριφέρ, αποθηκεύοντας θερμότητα για να την παρέχει αργότερα ανάλογα με την ζήτηση.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΕΒΗΤΑ ΜΕ ΔΟΧΕΙΟ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ

 


ΔΟΧΕΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ASSOS BOILERS
Η Assos Boilers είναι μία υπερσύγχρονη βιομηχανική μονάδα παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων, μπόιλερ και δοχείων αδρανείας, υψηλής τεχνολογίας, με διεθνή πιστοποιητικά ποιότητας. 

ASSOS BOILERS
Επικοινωνείστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες. Θα χαρούμε ιδιαίτερα να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με τα δοχεία αδρανείας και να σας βοηθήσουμε στην εγκατάσταση του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου